diumenge, 22 de novembre del 2009

Vos, el meu cel


Vos, el meu cel


Ja no puc viure, no més puc cantar.

Quan per la finestra mire el cel clar.

Les vostres estreles vull abastar

amb elles al vostre cor arribar.


Dormir amb vos, per fi descansar

car fins la mort no podria acavar

aquest dolç castig que Deu em va imposar

però mai et podre abraçar ni besar...


diumenge, 15 de novembre del 2009

El romanç de Tristany i Isolda (PART 3)

2 Després de llegir:

1) No disponible

2) Llegeix les definicions i indica a quins personatges fan referència:

-Un home valent amb les armes, sense por. Li agrada canter i tocar l'arpa. Es posa malalt i es ferit en algunes ocasions, i per sobre de tot, estima

Tristany

-Filla del rei d'Irlanda, que sap llegir i escriure, sap música, jugar als escacs i té coneixements de medicina. És blanca, rossa i esvelta. Menteix sense vacil·lar.

Isolda la Bloda

-En alguns moments, perdona la seva dona i el seu nebot; d'altres, actua d'una manera gairebé ferotge, sempre influenciat pels nobles de la seva cort.

Rei Marc

-Cavaller bretó que estima Tristany com si fos un germà

Kahedi

-Esposa de Tristany que no suporta que ell estimi una altra dona

Isolda de les Mans Blanques

3) Qui explica toto la història?

Un joglar

4) En quina persona se'ns presenten els fets i des de quin punt de vista narratiu?

En tercera personal del singular i punt de vista extern

El romanç de Tristany i Isolda (PART 2)

2 Comprensió:

Preguntes:

1: Perquè, en naixer, la seva mare digué que havia vingut a la Terra amb tristesa

2: Victoriós i greument ferit

3: El guareix de les seves ferides

4: Una oroneta li porta un parell de cabells d'ella

5: Perquè tant ella com Tristany estan assedegats i una serventa confón la poció amb un altre beuratge

6: Ocupa el lloc d'Isolda la nit de noces

7: Els busca un lloc rere el castell perquèmes puguin veure

8: Dalt del pi on es troven cada nit

9: Per les gotes de sang de la feriada que s'ha fet Tristany, que cauen a la farina

10: Fa cremar Tristany i Isolda en una foguera davant tota la població de Tintagel

11: Es llança des d'una finestra al buit i el vent se l'emporta fins a una pedra evitant-li la mort

12: Agafa Isolda i fuig mentre Governal atueix al crani d'Ivany, el cap dels llebrosos

13: Com que l'espasa de Tristany separava els dos cossos, la canvià per la seva, deixa els seus guants d'ermini, i canvià l'anell de maragdes que porta Isolda

14: Que el rei els vol perdonar i que Tristany, per culpa seva, ha de viura com un fugitiu fore de la cort.

15: La passa al seu clergue perquè li llegueixi, ell no sap llegir

16: Isolda li regala un anell de jaspi verd i Tristany, el seu gos Husdent

17: Que passi pel jurament dels ossos dels sants i la prova del ferro roent

18: Agenollada devant dels ossos dels sants i del rei Artur

19: Si veu l'anell que un dia ella li regalà, farà el que Tristany li demania

20: El seu gos, Petit-Cru

21: El cascavell que porta fa oblidar les penes

22: Bretanya, allí es posa al servei del duc Hoel

23: La seva filla, Isolda de les Blanques Mans

24: Que oblidi Isolda, que està sofrint molt, i que tingui pietat per ella

25: Si, perquè no ha oblidat la seva promesa

26: Una branca d'avellaner amb lligabosc enllaçat

27: Disfressat de boig

28: Si Tristany la necessita, Isolda hi anirà

29: La vela blanca

30: És al mart i es produeix una tempesta molt forta

El romanç de Tristany i Isolda (PART 1)

Abans de lleguir:

Context literari

1) Segur que has vist has o has llegit molte versions diferents sobre la història del rei Artur. Recordes alguna pel·licula? I algun llibre?

He vist "l'Ultim cavaller", "el Rei Artur" i "Merlin, l'encatador". En quant a llibres he llegit "Excalibur" i "La mort d'Artur"

Context geogràfic

2)Observa aquests indrets en un mapa de l'Europa del segle XII i compara'l amb un mapa actual d'Europa

Trovem que, sense tenir en comte Inglaterra, el gran imperi de l'època, les parts mostrades
es trobaven molt fraccionades, caracteristica propia del sistema feudal

diumenge, 8 de novembre del 2009

La poesia d'Ausiàs March

A la poesia que trobem al llibre a la pàgina 31 podem vore les principals característiques que diferèncien aquest nou tipus de poesia de la tradicional medieval, però també podem observar les característiques comuns, com ara el tema.
El tema de aquesta composició és prou típic: el trobador patix el desamor i aquest el provoca un dolor tant profund que l'única salvació és la mort.
Partint de aquesta descripció prou general podem agregar que aquest poema és pot dividir en parts: una primera part on la mort és la salvació, una segona part on el trobador es persona com el mijor amador, després una altra amb la mateix llinia que la primera i per ultim trobem una tornada en la qual es dirigix a la dona amb un senyal.
Com es tipic de tota composició poètica trobem figures literaries como ara alegories a les estrofes II i III. També trobem a l'estrofa IV hiperbolisme a l´hora d'espresar les actituts amatories del trobador. Trobem també, al llarg de tota la composició numeroses metàfores com ara delitós sojorns (v.6), braços uberts (v.9) o llir entre cards (v.41), que a més es utilitzat com a senyal.
En l'apartat de la mètrica podem vore, com era d'esperar, que la seva mètrica és molt estricta: versos decasíl·labs amb un esquema de rima a cada estrofa de Am Bf Bf Am Cf Dm Dm Cf.
Analitzant tot l'anterior comprovem que és una composició molt típica d'Asias March i com a començament de l'estudi d'aquest és un poema molt apropiat, però per contra jo diria que te un llenguatge massa rebuscat, però açò es comú a totes les composicions de l'època.

dijous, 29 d’octubre del 2009

Text narratiu: El Jardiner

Era nit clara, i en el castell dels comtes de Costellam no es parlava d'una altra cosa. L'endemà es celebraria allí la recepció al marques de Somaescocia, amb tota la rebombori que això portaria.
El castell lluïa les seues millors gales, igual que els membres del servici i els propis comtes de Costellam: Romerot i la seua dóna Almanova. Deien les males llengües que Romerot era cruel amb la seua dona, però mai s'havia sentit dir res sobre el tema a Almanova, que vivia amb resignació.
A poc a poc van arribar els tan il•lustres invitats: els Ducs de Peragnon, el comte de Tirith, comerciants arribats dels mas exòtics punts d'Àsia i Àfrica, i els majors representants dels principals gremis encarregats de l'adequació del castell per a tan pomposa festa, etc.
Es va retardar un poc però, finalment, l'il•lustríssim marqués de Somaescocia va aparéixer en un recarregat transport tirat pels millors cavalls de la regió.
Una vegada dins, després de la recepció privada del comte amb el marqués va començar la festa. En primer lloc tots els invitats van poder disfrutar d'un “menjar de reis”, banyats amb els millors vins del vell continent. Per a gust dels comensals el menjar va ser amenitzada per les glorioses gestes poètiques realitzades per un dels més reconeguts trobadors del seu temps: Josep de Rivergeral.
Dresprés de finalitzar el menjar els nombrosos invitats, u per u, van anar llegint els seus discursos dirigits a tan il•lustre invitat. La resta de presents van escoltar amb intenció les paraules dirigides al Marques, tots menys u, Josep de Rivergeral.
El trobador no podia apartar la mirada d'una dona, una dona de quí s'havia quedat enamorat, presa de la seua infinita però terrenal bellesa. Eixa dona, sense la qual Josep de Rivergeral no podria viure no era una altra que la dona del comte de Costellam: Almanova.
La festa finalitzà i tots els invitats se'n van anar, inclús Josep de Rivergeral. Però aquest no se'n va anar del tot, els seus pensaments es van quedar amb Almanova. Tant, que intentà conciliar el son a la nit, però no ho aconseguì. Però a la nit següent va decidir posar fi a eixe patiment, va decidir actuar.

Era negra nit quan l'honrat jardiner Francesc Limony tallava la gespa. Ho feia amb el gust de qui ama el seu treball, però també amb el gust de qui ama al seu senyor. El comte Romerot era agradable amb el, estranyament agradable. Però el que no sabia Romerot era que la seua bona conducta amb el seu serf s'anava a veure recompensada, quan aquest li contara el que havia vist eixa nit i les següents. Ni més ni menys que al trobador que el dia anterior amenitzà el suculent menjar i l'esposa del senyor de Costellam.
Aquest succés es va repetir nit darrere nit, durant una setmana i, en opinió del jardiner, cada vegada amb mes desvergonyiment per part de la comtessa i el seu amant.
Després de comprovar que la trobada que presencià la primera nit no va ser casual va decidir comptar-se'l a l'il•lustre comte de Costellam en persona. Per a sorpresa del jardiner, el seu amat comte no va respondre, ni bé ni malament. Després d'uns segons de silenci, el comte li va concedir al seu serf set dies de descans, a canvi de la seua sinceritat.
La setmana lliure de descans passà lenta per al jardiner, que somiava cada nit de tornar a la seua labor. Però la primera jornada de treball després del permís arribà i com era de costum en el va decidir començar la seua labor a la nit.
A l'arribar la primera cosa que li cridà l'atenció va ser veure, sempre sense ser vist, a la comtessa plorant en el seu balcó, com si esperara algú. Després de pensar en això el jardiner ho va comprendre.
El que el jardiner no va aconseguir comprendre va ser perquè hi havia terra remoguda al costat del roser. Intrigat, es va acostar i va furgar. No va tardar massa a descobrir les puntes dels dits d'una mà humana.
Francesc Limony va tornar a soterrar la seua troballa. Va pensar an dir-li-ho a la comtessa, tallar la seua inútil espera, compensar en part el que l'havia causat…
El jardiner callà i començà a tallar la gespa.

La poesia trobadoresca, els trobadors i les trobairitz


Aquest tipus de composició, també coneguda com a llemosina o provençal, va nàixer, com el seu propi nom indica en la regió de la Provença francesa, al sud del país gal. Este naixement es data a finals del segle XI i prompte es persona com un moviment que influirà en gran manera no sols a França sinó també en els seus veïns.
Les particularitats d'este moviment provoquen que el seu estudi servisca de gran ajuda a l'hora de la comprensió d'estils poètics anteriors, però sobretot dels posteriors, gran part d'ells basats en esta nova lírica provençal.
La branca principal i que més es desenvolupa d'aquest tipus de composició és l'amor cortés. Com el seu nom indica esta basat en el comportament social, mes o menys cert, que es podia observar aquella època a les corts. L'amor reflectit en aquestes composicions es basa en un esquema molt estricte:

-El senyor feudal (conegut com gelós) regix la cort, sent amo dels seus vassalls

-La senyora és l'amada (midons)

-L'amant, és a dir, l'om, es troba sotmés al vassallatge davall la midons

-Després de ser descoberts, la relació secreta és desvelada al gelós pels lausengiers

Encara que este esquema puga paréixer simple, ens trobem que l'amor entre l'om i la midons no és tan simple, possiblement a causa de la diferència estamental, i per això ho podem dividir graus segons l'estat de l'amant: Fenhegdor (aspirant), Precador (suplicant), Entenedor (enamorat tolerat) i Drut (amant correspost). Este últim grau comporta la fidelitat eterna de l'amant segellada per mitjà d'un símbol físic o per la consumació, que el trobador guarda amb màxima discreció, usant generalment un pseudònim a senhal.

Però, tot i que l'amor cortés és el gènere principal també trobem altres formes com per exemple:

-La cançó està composta per un nombre que oscil•la entre 5 o 7 cobles o estrofes amb una o dos tornades i el nombre de versos de la qual és variable.

-El sirventés és igual que la cançó, però amb matís satíric, generalment la seua temàtica és política, és la forma per la qual el trobador expressa el que pensa sobre la realitat que l'envolta

-La tensó és una disputa en forma de diàleg sobre temes variats, generalment sobre l'amor.

-La pastorel•la és un debat entre el cavaller i la pastora, suposa una idealització bucòlica de l'amada, sempre baix pseudònim.

-La romansa també és de forma dialogada, és la narració d'una aventura.

-L'alba, tal vegada d'origen popular, conta el dolor per la separació dels amants en arribar el matí.

-La dansa és també de temàtica amorosa, i inclou tornada.

Però com és evident totes les composicions d'aquestos gèneres no van ser escrites per si sols, i destaquen autors com:

-Guillem de Berguedà: es va caracteritzar per veure's contínuament immers en disputes, ja que mentres els seus contemporanis centraven els seus escrits en l'amor, el mostrava en els seus escrits, amb ironia o sense, l'odi que processava aquells que li criticaven per no seguir els seus mateixos passos.

-Jacint Verdaguer: també conegut com mossén Cinyell Verdaguer. Va nàixer en Folgueroles, poble de la comarca de Osona. A la curta edat d'onze anys va ingressar en el Seminari de Vic. Mentres continuava estudiant cull nombrosos premis en els Jocs Florals. De les seues obres destaquen: L'atlàntida (1876), Idil•lis i cantells místics (1879), Montserrat (1889), Oda a Barcelona (1883), Canigó (1886).

-Ausias March: va ser un Poeta I Cavaller Valencià Medieval. Originari d'una família de la xicoteta Noblesa Amb aficions Poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià I de la literatura valència. Tot i que Ausiàs March abandona la tradició de la Poesia trobadoresca cal citar-lo per ser un dels millors autors valencians i per evolucionar l'estil literari de l'època.

Totes les obres d'estos autors seguien, entre altres, els esquemes esmentats anteriorment i per tant en aquestos textos es veien reflectits gran quantitat de tòpics, com per exemple la situació de la dona en l'edat mitjana. Al contrari del que podríem pensar llegint les obres de la poesia trobadoresca la dona era un simple complement de l'home.
De la infància fins a l'adolescència, les xiquetes depenien completament de son pare, qui li donava allotjament i menjar i posteriorment, després casar-se passaven a dependre del seu marit. Este marit no hauria sigut ni de bon tros triat per amor, sinó que tot es limitaria a un matrimoni de conveniència.
Es podria dir que els hòmens s'encarregaven de l'atenció de les dones perquè estes els serviren per a tindre descendència i criar-la, bàsicament.
Eixa seria la situació de la dona respecte a l'àmbit domestic, però si eixim fora comprovem l'alt grau de misogínia per part de l'església, que considerava les dones pecadores per ser descendents d'Eva, o les diferències en àmbit legislatiu: la dones menors sempre depenien d'un home, si heretaven un feu un home havia d'administrar-lo o en temes jurídics, el testimoni de tres dones comptava com el d'un home.
Tot això provocava, no de manera tan exagerada com es podia veure en la poesia, l'adulteri d'algunes dones que es veien obligues a buscar l'amor fora del matrimoni ja que era rar trobar-lo en dins. També cal tindre en compte que aquesta practica estava mes estesa entre els home que entre les dones.

Queda demostrat que no és una societat en què les dones estigueren molt valorades, però s'ha de destacar a un reduït grup que van ser prou valents com per a introduir-se en un món d'home: les trobairitz.
Entenem per trobairitz a totes les dones trobadores del segle XII. Han sigut poc estudiades amb el pas dels temps, sobretot a causa de la gran discriminació que patien. Eixa discriminació va provocar inclús que poques aconseguiren traspassar les fronteres d'Occitània en la seua època, tot i que les seues obres eren de gran qualitat. Un dels aspectes que destaca de la poesia de les trobairitz és que les seues composicions podrien haver imitat a les dels hòmens, aconseguint una major internacionalitat, però van decidir enfocar les seues composicions des d'un altre aspecte: cantaven l'amor que sentien pels seus amants amb molt d'atreviment i cortesia, sent aquesta la principal, i quasi única, diferència de les poesies realitzades per hòmens o dones. Les trobairitz més destacades van ser Alamanda de Castelnau, Azalais de Porcairagues, Maria de Ventadorn, Tibors, Castelloza, Garsenda de Proença, Gormonda de Monpeslier, i la Comtessa de Dia.

Observant amb deteniment les obres, tant de trobadors com de trobairitz, no tardem molt a donar-nos compte que el temps passa per a tots. És difícil trobar les similituds entre allò que s'ha reflectit en la poesia trobadoresca i el que veiem actualment: a desaparegut l'ideal d'amor de l'edat mitjana i aquest sentiment es pren molt més a la lleugera que el que es prenia per aquella època. També hem deixat arrere la idea del trobador galant, que a de treballar de valent per a conquistar la dama, tornant-se tot un procés més simple, potser massa. Però no per això l'amor ha perdut l'essència del que va ser des d'un principi: el motor que regix el món.
Coses així ens porten a pensar que eixes obres que ens van oferir les trobairitz i els trobadors de segles passats no són simplement un tipus més d'expressió artística sinó una manera de saber com ha evolucionat la nostra societat, per a bé i per a mal.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

L'amor



Què és l'amor? Es podria dir que ho podem enfocar amb diferents punts de vista. En primer lloc el punt de vista científic, en el cas de que aquest tipus de terme siga compatible amb aquest tipus d'anàlisi, podriem començar per una definició “oficial”: Inclinació o afecció viva envers una persona o cosa.

Esta definició esta molt bé però possiblement no acabe d'aclarir-ho tot. En altres lloc podem trobar l'amor com a reacció a la sèrie d'estímuls que indiquen la compatibilitat sexual entre diferents individus amb fins, generalment, reproductius.

Si, aquesta definició plena molts dels buits de l'anterior, però al meu parer és simplement un intent racional d'explicar el que no necessita comprensió de la raó. Potser el que dic sona un poc confús, però es pot resumir fàcilment en un exemple molt simple. Si una persona sense res a vore amb aquest terme ens pregunta que és l'amor, que definició usaríem per a respondre? La primera? La segona? No, crec que cap d'eixes podria ser completament valida.

Possiblement aqueste seria el moment en el qual els autors d'estes definicions em dirien que oferira jo una mas valida, mes correcta, que s'ajuste mes al que realment és l'amor. I, si, possiblement podria intentar-ho però no tardaria molt de temps a aparéixer algú que em diria que la meua definició no és correcta i el procés tornaria a començar.

Per això m'agradaria oferir una quarta opció, una indiscutible. Eixa opció que fóra completament diferent per a cada persona, però igual de valida per a tots.

A estes altures els que estigueu llegint açò estareu pensant que em faig l'interessant, que parle molt però no dic res. Tranquils, no sóc tan hipòcrita. Voleu la meua resposta? Ací va:

-L'amor ho és tot


-L'amor no és res


-L'amor és una persona


-L'amor és mal de cap


-L'amor sóc jo


-L'amor és un dissabte al llit


-L'amor són els amics


-L'amor és el que tu vols que siga, tot allò que et servisca de suport, allò pel que vius, eixa part del teu cap que et fa buscar una resposta a la pregunta: Què és l'amor?

Marqueu la vostra resposta

diumenge, 27 de setembre del 2009

Diccionari històric

Albigesos/ Catars: El catarisme fou una confessió cristiana difosa, des del segle X fins al XIV, amb fluxos i refluxos, per l'Àsia Menor, els Balcans, el nord d'Itàlia,Occitània, Renània, Xampanya i Catalunya; així doncs, el catarisme s'estengué per tota la Cristiandat, tant en l'àmbit occidental llatí, com en l'àrea oriental bizantina ortodoxa. Els seguidors d'aquesta corrent es coneixen com càtars o també albigesos. Sovint s'anomenaven a ells mateixos Bons homes o Bons cristians

Al-Andalus: Al-Àndalus o l'Àndalus (en àrab, الأندلس) és el territori de la Península Ibèrica que restà sota poder musulmà durant l'edat mitjana, entre el 711 i 1492. El nom tradicionalment s'havia escrit Al-Andalus, però actualment s'opta per la forma al-Àndalus que reprodueix la pronúncia àrab clàssica o Alandalús o al-Andalús segons la pronúncia en àrab andalusí. Alguns autors, opten, a més, per l'eliminació de l'article àrab al-, tot recomanant, aleshores, l'ús de l'article català el (de la mateixa manera que del terme àrabal-Màghrib deriva el topònim el Màgrib o el Magrib).

Batalla de Muret: va ser una important batalla que va tenir lloc a Muret, al sud de Tolosa de Llenguadoc, el 12 de setembre del 1213, i que va enfrontar Ramon VI de Tolosa i els seus aliats, Pere el Catòlic, Bernat V de Comenge i Ramon Roger I de Foix contra els croats i les tropes de Felip II de França, comandades per Sim
ó de Montfortque participaven en la Croada albigesa

La caiguda de Constantinoble, o la conquesta de Bizanci, pels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succéshistòric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Bizantí i de la cultura clàssica

Catalunya Nova és una denominació aplicada als territoris de Catalunya conquerits per Ramon Berenguer IV al segle XII, és a dir, les antigues taifes de Lleida i Tortosa. Els límits entre la Catalunya Nova i la Catalunya Vella es troben a les serres a l'oest que separen la conca del Llobregat de les de l'Anoia i del Segre. Correspon, aproximadament, a l'àrea dialectal del català occidental, més el Camp de Tarragona. La denominació va sorgir al segle XIII per distingir les diferents aplicacions del dret consuetudinari, amb un sistema feudal més arrelat a la Catalunya Vella que la Nova. Per facilitar la repoblació de la Catalunya Nova es van concedir uns furs i uns incentius ben diferents del sistema feudal arrelat a la Catalunya Vella. Modernament, les dues denominacions s'utilitzen en sentit geogràfic.


L'edat mitjana o medieval, en la història d'Europa, és el període intermedi entre l' edat antiga i l'edat moderna. Per tant, tradicionalment, començà el segle V amb la caiguda de l'Imperi Romà, l'any 476, i finalitzà el segle XV amb la caiguda de Constantinoble, el 1453, o bé amb el descobriment d'Amèrica l'any 1492. El nom va ser posat pels humanistes del Renaixementcom a terme despectiu, perquè la consideraven una l'època fosca compresa entre dos moments d'esplendor cultural

L'escolàstica: és el moviment teològic i filosòfic que va intentar utilitzar la filosofia grecollatina clàssica per a comprendre la revelació religiosa del cristianisme. Va dominar les escolescatedralícies i els estudis generals que van donar lloc a les universitats medievals europees, especialment des de mitjans del segle XI fins mitjans del segle XV. La seva formació va ser, no obstant això, heterogènia, ja que va absorbir corrents filosòfiques, no només grecollatines, sinó també àrabs i jueves. Això va causar en aquest moviment una fonamental preocupació per consolidar i crear grans sistemes sense contradicció interna que assimilessin tota la tradició filosòfica antiga. Per altra banda, s'ha atribuït a l'escolàstica una excessiva dependència de l'argument d'autoritat i l'abandó de les ciències naturals i l'experiència empírica

Franciscans: s'anomena família franciscana és el conjunt de grups i comunitats catòlics (instituts de vida consagrada o grups de seglars) que segueixen alguna de les regles inspirades per SantFrancesc d'Assís. Tenen el seu origen en l'orde mendicant fundat per Francesc d'Assís l'any 1208. Els franciscans creuen en la pobresa de Crist i, per tant, la pobresa ha de ser l'eix de la vida de cada persona i de la comunitat com a tal, tot i que a la mort de Sant Francesc d'Assís l'any 1226 es produïren diverses escissions sobre el rigor amb què s'havia d'interpretar

El feudalisme (segles XI-XIII) és el sistema polític, econòmic i social propi de l'Edat mitjana a Europa. Els regnes es dividien en petits territoris semi-independents on l'amo proporcionava protecció als seus vassalls a canvi de tributs i treball a les seves terres. Els senyors feudals eren nobles o membres de l'església i tenien una relació de dependència més o menys forta amb el rei de cada regió.


Imperi romà d'occident es l'estat successor de l' Imperi romà, quant aquest es va dividir el 395 a la mort de Teodosi I el granque va deixar la part occidental de l'imperi al seu fill Honori, i la part oriental al seu fill Arcadi. La seva història essencial es pot seguir a l'article: Visigots federats i a les biografies dels seus emperadors

Ramon Berenguer III: Nasqué l'11 de novembre de 1082 a Rodés sent fill del comte de Barcelona Ramon Berenguer II Cap d'Estopes, i la seva muller Mafalda de Pulla-Calàbria, a qui succeí en el tron comtal de Barcelona. L'assassinat del seu pare pocs dies després del seu naixement va causar una greu commoció, aprofitada a l'exterior pel vescomte de Besiers, Bernat Ató, per posessionar-se de Carcassona i Rasès, mentre que a l'interior es produïen divisions i enfrontaments que van finir el 1086, quan el seu oncleBerenguer Ramon II el Fratricida, considerat instigador de l'assassinat, va acceptar la tutoria del nebot i el compromís d'associar-lo al govern. Amb la marxa del seu oncle a Terra Santa, vers el 1097, va començar a poder regnar en solitari


Unió de Catalunya i Aragó: la Corona d'Aragó va ser l'entitat política nascuda de la unió dinàstica reial (1137) entre el Regne d'Aragó i el Comtat de Barcelonamitjançant el matrimoni de Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó, els descendents dels quals tingueren sota els seus dominis reials tant el regne d'Aragó com els comtats catalans i, més tard, les seves conquestes. En termes contemporanis, funcionava més com una confederació política que no pas com un estat unitar



dilluns, 21 de setembre del 2009


El Blog de Dani: ja està en funcionament¡¡¡

*Per arriba al blog mare: http://blocdevalencia.blogspot.com/